Säfflebygdens hembygdsförening

Hembygdsgård, fotomuseum, industrimuseum

Hem Om oss Nyheter Kalender Bilder Projekt Kontakt Styrelse Litteratur

Nyheter

NYARE

Kommendörkapten Karl Sjödahls berättelse om sin barndom i Säffle i början av 1900-talet

Klicka här för att ladda ned den förtjusande lilla berättelsen om familjen August Sjödahl, som började bebygga det område som idag är Tuvaområdet i Säffle.

Utgrävningarna på Sund ur ett 50-årsperspektiv

1959 gjordes utgrävningar vid Sund, inför planerad villabebyggelse. Det hela finns skildrat i en bok ”SUND, SÄFFLE, gravfält och boplatsområde från yngre järnåldern invid Byälven på Värmlandsnäs” av Lennart Lundborg, som också var ansvarig för utgrävningarna. Lennart är idag 89 år gammal och var före sin pensionering länsantikvarie i Halland. Härom dagen damp det ned ett trevligt brev från honom till Hembygdsföreningen, där han berättade lite minnen från utgrävningarna och personer som deltog i dem. Han bifogade också en kopia av ett särtryck ur en festskrift till hans ära som utgavs då han fyllde 80 år. Särtrycket handlar om just utgrävningarna på Sund och deras betydelse för arkeologin i Sverige. Klicka här för att läsa denna text.

Föredrag om Säffles historia.

När vi inte kan anordna publika föredrag har vi istället börjat spela in föredrag och berättelser som kan avnjutas via youtube. Klicka på nedanstående resp. länk  så börjar föredraget automatiskt.

Skolklassbesök

Fredagen  21 maj hade vi besök av klass 3 från Höglundaskolan som fick en guidning i både hembygdsgården och annexet och fick inblick i hur man levde för mycket länge sedan och för inte alls så länge sedan. Klicka här för bilder från besöket

Sven-Erik Dahlströms nya bok kan köpas hos oss.

Historiska skyltar

Säfflebygdens hembygdsförening och Säffle kommun har tillsammans gjort ett antal skyltar som är placerade på olika ställen längs Säffle kanal och vid Stortorget. Avsikten är att informera i ord och bild om kanalens historia.

På varje skylt finns en QR-kod som länkar till en utökad beskrivning av skyltens motiv med flera bilder, text och kanske filmer. Alla dessa beskrivningar finns på hemsidan www.safflekanal.se tillsammans med en översiktlig beskrivning av kanalens och torgets historia.

Åke Sandbergs nya bok kan köpas hos oss.

I år 2021 fyller Säffle 70 år som stad, Sveriges yngsta.
Nu kommer boken om läget i Säffle, om hur staden
omvandlats från 1950 till idag, industriellt, socialt och
politiskt.  Från socialdemokratiskt brukssamhälle
till centerstyrd storkommun – och nu med starkt SD.
Personliga minnen förenas med forskningens blick.
Det blir läsning för den som är intresserad av samhälle
och politik i Sverige och i Säffle. Läs vidare på  
http://bit.ly/främlingBoD

Dryga 300 sidor, bilder i färg.
Pris 240 kr

Kila Byalag, berättarkväll 5 juli 2021

Vid Rud i Klia samlades ett 60-tal personer för att höra syskonen Ernst Askmar och Aina Svensson berätta om gamla minnen sin uppväxt i Kila. Det hela filmades och kan nu avnjutas på följande länkar:

Del 1 https://youtu.be/lbyduz_5Q9M       Del 2 https://youtu.be/7R786KSNcwQ

Del 3 https://youtu.be/6YhtB67jfyY


Program våren 2022

11/5  kommer Henrik Olsson att berätta om boken ”Väckelsens hus i Värmland”, som han har skrivit tillsammans med Carl-Johan Ivarsson. Tid och plats: 11 maj kl 19 i Silvénska villan.  
Klicka på bilden av flygbladet för att ladda ned

Väckelsens hus flygblad.pdf